Unidos por la esperanza

Copyright: Facebook

Landen over heel Europa zijn bezig met hun interlandperiode om zich te verzekeren van een plaatsje bij de laatste 24 teams voor het komende Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk. Dat wil zeggen, een weekje rust voor de ploegen uit de Europese eerste divisies. Of toch niet, want het Spaanse Villarreal nam het afgelopen woensdag op tegen het Schotse Celtic in een benefietwedstrijd. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat de jongensdroom van de dertienjarige Gohan helemaal in vervulling ging…

Celtic Submarí is een supportersclub van Villarreal CF. Ze is ontstaan in 2004 na de kwartfinale van de UEFA Europa League tussen Villarreal en Celtic Glasgow. De supportersclub telt momenteel meer dan 650 leden en is een hechte familie die elke week samenkomt om wedstrijden van Villarreal te bekijken, maar ze doen veel meer dan dat. Ze organiseren danscursussen, proeven wijn, geven cursussen Engels, maken allerhande uitstapjes en ze zetten zich in voor het goede doel.

Om haar tiende verjaardag te vieren, zag Celtic Submarí het groots. Ze wilden hun motto nogmaals realiseren: ’90 minuten rivaliteit. Een levensduur van vriendschap’. Celtic Submarí kreeg van de Associació de pares de xiquets oncològics (ASPANION, de Vereniging van ouders van kinderen met kanker) de uitdaging om onderzoek naar onvruchtbaarheid bij mannelijke kankerpatiënten te promoten en te financieren. Een uitdaging die de fanclub met een glimlach aanvaardde. 150 duizend euro verzamelen, dat was de doelstelling van het project ‘Unidos por la esperanza’ ofte ‘Verenigd voor hoop’.

Het project zal uitgevoerd worden door de Unidad de Oncología Pediátrica van het Hospitaal la Fe in Valencia, onder het toezicht van het afdelingshoofd Dr. Amparo Verdeguer, en vervolledigd door de doktoren en onderzoekers Mara Andrés en Sofía García. De wetenschappelijke naam van het project is: ‘Programma voor het behoud van vruchtbaarheid van de jongens met kanker’.

Villarreal CF heeft van het begin duidelijk laten weten haar volle medewerking aan het project te verlenen. Zo kwam het op 3 september tot een benefietwedstrijd tegen Celtic. Tickets waren te verkrijgen aan vijf, tien of vijftien euro en Villarreal riep haar supporters op om massaal aanwezig te zijn. Verrassende naam in de basiself bij Villarreal: Gohan. Met dertien jaar is hij de jongste speler ooit die mag aantreden voor het eerste van de Gele Onderzeeër. Gohan lijdt aan een aggressieve vorm van kanker en had zijn verpleegster verteld dat het zijn droom was om ooit voor Villarreal in El Madrigal te spelen.

Die verpleegster fluisterde dat door en zo werd Gohan dus prof voor een dag en mocht alles rond de wedstrijd meemaken. Hij werd voor de wedstrijd ontvangen door alle spelers in de kleedkamer, begroette ze allemaal en kreeg zijn eigen tenue en plaatsje in de kleedkamer. Gohan 12 op de plaats van Denis Cheryshev, die voor interlandverplichtingen terug naar Rusland moest. Gohan warmde zich op, maakte een groepsfoto met de selecties van Celtic en Villarreal en verscheen aan de aftrap. Hij kreeg de bal terug en begon aan een rush over het hele veld. Hij kwam oog-in-oog met de doelman van Celtic en werkte met een technisch hoogstandje –de Zidane beweging – de bal tegen de touwen. Zijn ploeggenoten kwamen hem allemaal tegemoet gelopen en begonnen Gohan op handen te dragen.

Hij kreeg vervolgens onder luid applaus naar de kant gehaald en zag van op de bank hoe zijn ploeggenoten de voorsprong verder uitbouwden naar de 4-2 eindstand. Na de wedstrijd werd hij geïnterviewd, kreeg hij een aanvoerdersband en zijn poster van in de kleedkamer met daarop alle handtekeningen van zijn ploeggenoten, een bal en nog wat gadgets. Hij nam afscheid van zijn ploeggenoten en beleefde een dag die hij nooit meer zal vergeten. Gohan was voetballer voor een dag!

Copyright: Facebook

De doelstelling van 150 duizend euro werd met deze ene wedstrijd natuurlijk niet gehaald, maar Celtic Submarí heeft nog een hele reeks activiteiten gepland om tot haar doel te komen: enkele races, drie rockconcerten, een verhalenverteller voor kinderen van vier tot elf jaar, een presentatie van het Grogueta bier, een fondsenwerving, een diner voor de Villarreal supporters en meer, waardoor de doelstelling wel gehaald kan worden. Op een dag zoals woensdag is het niet kanker, maar wel voetbal, vreugde, solidariteit, vriendschap en hoop dat overwint!

Plaats een reactie